Ylipaino vaikuttaa kokonaisterveyteen

Lihavuuteen liittyy lukuisia terveyshaittoja. Lihavuus lisää myös riskiä sairastua moneen vakavaan sairauteen. Tutkimusten mukaan lihavuus aiheuttaa haittaa aineenvaihduntaan, mielen toimintoihin ja kehon yleiseen fysiologiaan.

Tri Alan Howard perusti 1:1-dieetin eli Cambridge-kuurin jo 60-luvulla. Hän oli yksi lihavuustutkimuksen pioneereista ja hän perusti International Journal of Obesity -lehden. Howard vietti 50 vuotta Cambridgen yliopistossa, jossa hän tutki ja suunnitteli optimaalista painonpudotusta suurimman osan työurastaan. Viimeisten 35 vuoden aikana dieettimme on ollut mukana lukuisissa tutkimuksista, joista on tehty kymmeniä julkaisuja. Ilahduttavaa on se, että yhä useammin tutkimuksissa nostetaan paitsi VLCD-tuotetta myös henkilökohtaisen tuen merkitystä. Suomessa ei tiettävästi ole tehty vielä yhtään tieteellistä tutkimusta siitä, miten yhdistyvät tarkat ohjelmarungot näihin kahteen aiemmin mainittuun komponenttiin.

Tällä sivulla esitellyt haitat on poimittu teoksesta Lihavuus (Kirsi Pietiläinen, Pertti Mustajoki, Patrik Borg) sivu 62. Suurin osa haitoista linkittyy Terveyskirjastoon, joka on luotettava, riippumaton ja ajantasainen tiedonlähde.

Mentaaliset haitat

Mentaalisilla haitoilla tarkoitetaan mielen toimintoihin vaikuttavia haittoja. Tällaisia ovat:

Masentuneisuus, Ahdistuneisuus, Unettomuus, Stressi, Ahmimishäiriöt, Muistisairaus

Metaboliset haitat

Metabolisilla haitoilla tarkoitetaan aineenvaihduntaan liittyviä haittoja. Tällaisia haittoja ovat:

Kohonnut verenpaine, Sepelvaltimotauti, Rasvamaksa, Metabolinen oireyhtymä, Diabetes, Laskimotukos, Lapsettomuus, Syöpätaudit, Eturauhassyöpä, Haimasyöpä, Kohdunkaulan syöpä, Munasarjasyöpä, Munuaissyöpä, Suolistosyöpä, Rintasyöpä, Ruoansulatuselinten kasvaimet, Maksan ja sappiteiden syövät, Leukemia, Kihti

Mekaaniset haitat

Mekaanisilla haitoilla tarkoitetaan kehon painoon ja suureen kokoon liittyviä haittoja. Tällaisia ovat esimerkiksi:

Uniapnea, Hengityshäiriöt, Astma, Refluksitauti, Alaselän kivut, Virtsan karkailu, Lantiopohjan toimintahäiriö, Synnytykseen liittyvät vaikeudet, Nivelrikko, Ihopoimuongelmat

Tutkitusti tehokas

Laihdutuksella yleensä ja 1:1-dieetillä erityisesti on lukusia terveyshyötyjä. Elintarvikelaki estää meitä esittämästä terveysväittämiä, vaikka lähes jokainen 100.000 laihduttajastamme niistä meille raportoi. Tämän sivun tarkoitus on tuoda esiin ne tiedot, mitä lukuisissa tutkimuksissa on tuotu esiin lihavuuden haitoista ja käänteisesti laihdutuksen hyödyistä. Alla olevissa tutkimuksissa on käytetty nimenomaan 1:1-dieetin ateriankorvikkeita. Tutkimuksissa ei ole käytetty laihdutusohjelmia, sillä ne olemme kehittäneet Suomessa.

Diabeteksen ehkäisy

Diabeteksen ehkäisyyn tähtäävä tutkimus. Tämän 3-vuotisen tutkimuksen tavoitteena oli löytää keinoja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn. Tyypin 2 diabetes on yksi nopeimmin yleistyvistä kansansairauksista maailmassa. Yleistymisen taustalla on lihavuuden ja ylipainon yleistyminen, sillä jo lievä ylipaino lisää todennäköisyyttä sairastua diabetekseen. Tutkimus toteutettiin Suomen lisäksi seitsemässä eri maassa. Tutkimuksen 8-viikkoisella laihdutusjaksolla käytettiin Cambridge-tuotteita ja tavoitteena oli vähintään 8% painonpudotus. Painonhallintajakso oli 148 viikkoa. Tutkimuksessa havaittiin laihduttamisen ja painonhallinnan ehkäisevän diabeteksen puhkeamisen tehokkaasti.

Lääkärin suosituksesta laihduttamaan

Isossa-Britanniassa tehdyssä DROPLET-tutkimuksessa (Doctor Referral of Overweight People to Low Energy total diet replacement Treatment) saadut tulokset osoittivat, että niukkanerginen täysravintotuote tuo merkittävän avun painonpudotustuloksille, kun sen käyttöön yhdistetään ns. maallikon tuki*. VLCD-dieettiä ohjauksessa noudattaneiden, satunnasiotannalla valittujen osallistujien painonpudotus oli 10,7 kg. Satunnaistettu verrokkiryhmä laihtui 3,1 kiloa saadessaan tavanomaista hoitoa (painonpudotuksen tuen antoi sairaanhoitaja perusterveydenhuollon vastaanotolla ilman dieettituotteita). Lisäksi taloudellisessa analyysissä havaittiin, että VLCD-ohjelma täytti NICE:n kustannustehokkuusstandardit, joita NHS:n tyypillisesti käyttää Yhdistyneessä kuningaskunnassa, mikä avasi mahdollisuuden ottaa tämä hoito käyttöön rutiinipainonpudotuksen yhteydessä.

Potilaat kertoivat, että laihtuminen dieettituotteiden ja ohjauksen yhdistelmällä oli myönteinen kokemus. Potilaiden haastattelussa he kertoivat siitä, että yhdistelmä auttoi heitä laihtumaan tehokkaasti. Tukea ja neuvontaa tarjoavalla henkilöllä on keskeinen rooli laihdutuksessa, vaikka hänellä ei ole ns. perinteistä elintapaohjauskoulutusta. Omaa kokemusta ylipainosta ja laihdutuksesta pidettiin vähintään yhtä tärkeänä.

Onnistunut painonhallinta artroositutkimuksen lisähyötynä

Niukkaenerginen dieetti vähentää painoa tehokkaasti lihavilla potilailla, joilla on polven nivelrikko. Niukkaenergisen dieetin tulosten pysyvyys on aikaisemmin ollut kyseenalainen. ENE-tuotteiden käytön teho pitkäaikaisessa painonpudotuksessa on niin ikään ollut epäselviä. Tanskassa tehdyssä tutkumuksessa tutkittavat laihtuivat keskimäärin 10 % painostaan. Heidän painoaan seurattiin 3 vuoden ajan, minkä aikana he käyttivät ateriankorvikkeita päivittäin tai intensiivisempänä ajanjaksona tarvittaessa ylläpitääkseen laihdutustuloksiaan. Saadut tulokset kumoavat yleisen oletuksen siitä, että paino nousee väistämättömästi muutaman vuoden kuluessa. Tämä tutkimus rekisteröitiin osoitteessa klinikan.gov nimellä NCT00938808. Clin Nutr 2017; 106:755–63.

Lukuisat tutkimukset puhuvat puolestaan

Syy diabetestutkumusten yleisyyteen ylipainokysymyksissä on se, että diabetes on paitsi yleisin myös suurimman yhteiskunnallisen paineen luova sairaus. Kakkostyypin diabetekselle altistuvat ihmiset voivat lähes poikkeuksetta vaikuttaa oman sairautensa puhkeamiseen laihduttamalla. Lisäksi diabetes on merkittävä siksi, että siitä aiheutuu erittäin suuria hoitokustannuksia yhteiskunnalle sekä merkittäviä riskitekijöitä potilaalle.

Ohjelmat

 • Lyhytohjelma

  Haluamme tarjota sinulle maistiaisen siitä, miten ohjelmamme toimii. Ohjelmalla tutustut sparraajaasi, opetusohjelmaan ja tuotteisiin ja näet, että myös sinä laihdut. Haluamme, että kaikki aloittavat lyhytohjelmasta. Lyhytohjelma kestää kuukauden, sisältää kuusi tapaamista ja kolme opetustasoa. Sillä hoituu kiinteytyminen, kun se puree hienosti myös viimeiseen viiteen kiloon. Kuudes tapaaminen on pakollinen painonhallintakontrolli.

 • Kymppi pois

  Tämä ohjelma on sinulle, jolla on pudotettavaa vielä lyhytohjelman jälkeen. Ehdit harjoitella ruokavalintoja pidempään ja nauttia siitä, että oivalluksiin ja oppimiseen on enemmän aikaa. Ruokavalintojen lisäksi harjoittelet myös ajatuksiasi. Koko ensimmäinen kuukausi on ketogeeninen ja siksi siitä pitävät varsinkin ne, jotka ovat tottuneet olemaan ilman ruokaa. Kymmenessä viikossa näet selkeitä tuloksia kehossasi ja kapasiteetissasi. Saat nauttia ihanasta energiapotkusta!

 • Tasaviikko

  Jos pidät siitä, että asiat eivät muutu liian usein, on tasaviikkolaihdutus oiva ohjelma sinulle. Tällä ohjelmalla pysyt samalla tasolla yhtä monta viikkoa. Ohjelmalle on ominaista, että paino putoaa todella vauhdikkaasti alussa ja hitaammin loppua kohden. Siksi tämä ohjelma sopii sinulle, joka haluat nopeita tuloksia alkuun, mutta kuitenkin aikaa harjoitella syömiseen liittyviä valintoja tarpeeksi pitkään. Kaikkilla tasoilla harjoitellaan ruokaan, ajatuksiin ja käyttäytymiseen liittyviä asioita.

 • Tasakilo

  Tasakilo-ohjelma sopii sinulle, joka haluat pitää jännityksen yllä siksi, että et etukäteen tiedä MILLOIN on aika vaihtaa seuraavalle tasolle. Sitä päivää kun kukaan ei tiedä etukäteen. Ohjelman alussa paino puotaa todella nopeasti ja siksi olet lyhyemmän aikaa alemmilla tasoilla. Ohjelmassa laihdutat yhtä monta kiloa jokaisella taso-ohjelman tasolla. Jokainen taso opettaa sinulle painonhallinnan avaimet. Jokainen ohjelma tuo takuulla mahtavat tulokset.

 • Kunto-ohjelma

  Kunto-ohjelma on Cambridgen luksusohjelma. Se kuuluu lyhytohjelmiin kestoltaan ja teholtaan ja myös siksi, että se vaatii toiston. Kunto-ohjelmaan kuuluu liikkeitä ja harjoitteita, jotka tekevät vyötäröstä kapean, ryhdistä loistavan ja koko vartalosta toimivan. Jokaiselle viikolle on omat harjoitteet. Tulokset näet valokuvista, joita otetaan poikkeuksellisen usein. Kuvista näet SELVÄSTI, mitä voit lyhyessä ajassa saada aikaan oikeilla harjoitteilla. Kunto-ohjelma tehdään vasta siinä vaiheessa, kun painosi on pituus-100. Siksi se käy vain niille, jotka menevät ihannepainoon asti.

 • Motivaatio-ohjelma

  Tämä on ryhmässä toteutettava ohjelma, samoin kuin yksi Kymppi pois -ohjelmistakin. Nimensä mukaisesti pääfokus on motivaatiotekijöiden havaitsemisessa ja niiden säilyttämisessä. Ryhmässä on maksimissaan 8 henkilöä, käsittelette jokaisessa tapaamisessa ennalta annettua teemaa ja saat luonnollisesti myös kotitehtäviä. Ohjelma on tehty yhdessä psykologi Ben Furmanin kanssa se perustuu ratkaisukeskeiseen terapiamuotoon. Ratkaisukeskeiset osat ovat osana jokaista ohjelmaamme.

 • Detox

  Detox viittaa sekä vatsan terveyteen että liikuntaelimistön putsaamiseen. Detoxilla on myös nimi ”defat” siksi, että se on erinomainen ohjelma nopeaan rasvanpoistoon. Ohjelma sopii loistavasti mm. antibioottikuurin, vatsataudin tai joulun jälkeen. Elämässämme on hetkiä, jolloin emme kykene kontrolloimaan valintojamme niin hyvin kuin haluaisimme. Detox toimii loistavasti kontrollin ja kurin palauttajana. Monet urheilijat tekevät tämän lyhytohjelman päästäkseen kilpailukuntoon. Tällaisia urheilijoita ovat esim. moottoriurheilijat, nyrkkeilijät, fitnessurheilijat ja ratsastajat.

accordion image

Haluan laihduttaa

Jätä yhteystietosi, niin joku kokeneista valmentajistamme ottaa sinuun yhteyttä. Et sitoudu mihinkään, vaan voit tutustua valmentajaan ja hänen ehdottamaansa laihdutusohjelmaan kaikessa rauhassa. Olemme varmoja, että myös Sinä onnistut!

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.