Mistä ylipaino johtuu?

Ylipaino eli lihavuus johtuu siitä, että keho saa pitkän ajan kuluessa kaloreita yli sen tarpeiden, jolloin elimistö varastoi ylimääräiset kalorit rasvakudokseen ja rasvakudoksen määrä elimistössä kasvaa. Ylipainoon ja siihen liittyviin elintapasairauksien riskiin vaikuttaa valtava määrä erilaisia tekijöitä geeniperimästä ympäristötekijöihin ja elintapoihin. Monille ylipainoa kertyy monien tekijöiden seurauksena.

On tavallista, että lihominen tapahtuu huomaamatta ajan kuluessa, kun ruoan laatuun ja määrään ei kiinnitetä huomiota. Ylipaino voi johtua myös esimerkiksi runsaasta tapasyömisestä, jolloin ruoka on hyvin keskeisessä roolissa elämässä tai tunnesyömisestä, jolloin fyysistä pahaa oloa pyritään helpottamaan syömällä.

Joskus ylipaino voi olla seurausta jatkuvasta laihduttelusta, jolloin painonhallintaan ei ole kiinnitetty huomiota ja laihdutuskuurin jälkeen on palattu takaisin vanhoihin ruokailutottumuksiin. Lihominen ja painonpudotuksen haasteet voivat liittyä myös elimistön toiminnan häiriöihin ja sairauksiin. Myös biologiset erot vaikuttavat. Toiset meistä lihovat helpommin kuin toiset.

Lihavuuden vaikutuksia

Ylipaino ja lihavuus altistavat monille eri sairauksille, joista tunnetuimpana voidaan mainita aikuistyypin diabetes. Ylipainon myötä kohoava verenpaine ja haitalliset veren rasva-arvot lisäävät sydäninfarktin ja aivohalvauksen riskiä. Muita ylipainon aiheuttamia sairauksia ovat mm. uniapnea, kihti ja polvien nivelrikko. Lihavuus ja ylipaino lisäävät myös monien syöpien riskiä. Ylipaino heikentää fyysisen hyvinvoinnin lisäksi myös ihmisen psyykkistä hyvinvointia ja elämänlaatua. Tiesitkö, että ylipaino vaikuttaa myös naisten hedelmällisyyteen, raskaaksi tulemiseen ja kasvattaa keskenmenon riskiä?

Ylipainon kertyminen voi pahimmillaan aiheuttaa vakavia fyysisiä ja psyykkisiä sairauksia, joten mitä enemmän liikakiloja on kertynyt, sitä tärkeämpää on seurata ja vaalia omaa terveyttä.

Painoa pudottamalla voi vähentää edellä mainittujen sairauksien riskiä tai lievittää jo olemassa olevaa sairautta. Esimerkiksi diabeteksestä voi parantua kokonaan laihduttamalla. Mitä aikaisemmassa vaiheessa asialle tehdään jotain, sitä todennäköisemmin tilanne on mahdollista saada hallintaan.

Kuinka pääsen eroon ylipainosta?

Pitkäaikainen ja pysyvä ruokavalion muutos on terveyden kannalta paras tapa pudottaa painoa. Usein ammattilaisen apu on tarpeen laihduttamisen onnistumiseksi ja hyvinvoinnin kohentamiseksi. One 2 one Dietillä pudotat painoasi Sparraajan avulla tehokkaasti, tavoitteellisesti ja turvallisesti. Pelkkä laihdutuskuuri ei riitä, vaan tarvitset pysyvän elämäntapamuutoksen pitääksesi kilot kurissa. Valmennamme ja autamme sinua myös painonhallinnassa. Kaikista tärkein painonhallinnan tekijä, jolla ylläpidät laihdutustuloksia, on oma halu. Jos haluat onnistua, onnistut.

Oletko ylipainoinen? Laske painoindeksisi!

Painoindeksisi on -

Painoindeksi / BMI

Painoindeksi eli BMI on pituuden ja painon suhdeluku, jonka avulla arvioidaan aikuisen ihmisen painoa. Ylipainon alarajana pidetään painoindeksiä 25.

Tulokset jaetaan eri painoluokkiin:

  • alle 18.5 alipaino
  • 18.5 – 25 normaalipaino
  • 25 – 30 lievä ylipaino
  • 30 – 35 lihavuus, merkittävä ylipaino
  • 35 – 40 vaikea lihavuus
  • yli 40 sairaalloinen lihavuus

Normaali painoindeksi on 18.5 – 25 välillä, eli alue on varsin laaja. Tämä kertoo siitä, ettei tarkasti määriteltävää ihannepainoa ole olemassa, vaan paino voi olla sopiva laajemmissa rajoissa. Painoindeksi ei myöskään kerro kaikkea terveydestä, sillä esimerkiksi urheilijalla voi olla paljon lihasmassaa, jolloin BMI ei anna realistista tulosta.