FAQ

Vanliga frågor och svar

Allmänna frågor


 • Finns det förhinder för att använda Cambridge?

  Alla kan använda våra måltidsersättningar och även banta med Cambridge. Din Coach hjälper dig välja just den metod som passar din situation och ryms i din kalender.

 • Kan jag köpa endast era måltidsersättningar?

  Du kan köpa våra måltidsersättningar utan coachning alltid då du vill använda vår fullvärdiga kostprodut som snabblunch, efter träning, till mellanmål osv. Om du vill att din vikt ska gå ned, behöver du hela viktprogrammet med måltiderna, lärdomen och stödet. Det är denna helhet som ger dig reslutat. Garanterat. Alla program som fungerar har något som leder dig till insikt. Det kräver i sin tur att man inom programmet har en stor mängd kunskap om det specialområde som bantning tillhör. All denna kunskap är tillgänglig för dig då du väljer Cambridge. Du behöver bara ha viljan och satsa tid och energi på samarbetet med din Coach.

 • Kommer de bortbantade kilona tillbaka snabbt om man bantat snabbt?

  En snabb bantning (mer än 0,5 kg i veckan) orsakar inte en snabbare viktökning än en långsam bantning. Hela poängen med Cambridge Stegprogram är att du ska hinna lära dig göra bra matval medan din vikt minskar och du har din Coach som stöd. Denna lärdom hjälper dig hålla din vikt resten av livet. Du får tydliga anvisningar om vad, när och hur stora mängder du ska äta. Du får tips om hur du gör bättre val generellt sett. Om du gillar din nya, smalare kropp och friskare liv mer än det du hade tidigare, kommer du troligtvis att vilja behålla det du nått. Vikten ökar inte av sig själv. Det krävs alltid upprepade gånger av överätande. 

 • Orsakar bantning sparlåga?

  Enligt forskning går ämnesomsättningen ned en aning under bantning, men den återställs snabbt igen redan från Steg 2. Denna så kallade sparlåga är maximalt 250 kcal per dygn, så den förhindrar inte din viktnedgång. Du kan heller inte “söndra din ämnesomsättning”, även om du är på sparlåga. Helt naturligt kommer du att behöva mindre kalorier när du blir mindre. Det innebär att du inte kan äta samma mängd som tidigare utan att gå upp i vikt.

 • Tips för hur man bantar snabbt

  Många bantare undrar hur man kan gå ner i vikt snabbt, och om det faktiskt är möjligt att lyckas med snabb viktnedgång som också är hållbar. Vi som jobbar med One 2 one Diet vet hur man bantar snabbt på ett hälsosamt och mycket motiverande sätt. Alla bantningsmetoder passar naturligtvis inte för alla och därför erbjuder vi en Coach som gör upp en personlig bantningsplan för varje deltagare. Följer du planen med hjälp av Coachens stöd kommer du att ta stora kliv mot dina mål.

  Oavsett om du bantar snabbt eller långsamt, inleds din bantningsresa alltid med ditt eget beslut om förändring. Du kan samla på dig kilon utan att du märker det, men de lär inte försvinna av sig själv. Det behövs alltid ett beslut om att gå ner i vikt och tillräcklig motivation för att verkligen börja banta. Viljan till förändring är utgångspunkten är i varje bantningsprocess, dessutom behövs färdigheter för att kunna ta sig vidare i processen med framgång. Om du undrar hur man bantar snabbt, så kan vi börja med att konstatera att du lär behöva en rejäl dos engagemang, självdisciplin och arbetsvilja. Kom också ihåg att jobbet inte är klart i och med att du avslutar bantningen. Även om du har lärt dig hur man kan gå ner i vikt snabbt är det också viktigt att du lär dig ta kontroll över vikten på lång sikt, så att du klarar av att behålla den vikt du har uppnått.

  Under bantningsprocessens gång är det viktigt att lära sig en ny livsstil, och acceptera att det är den som gäller i fortsättningen för den som vill kunna hantera sin vikt. Om du inte lär dig viktkontroll medan du bantar, är det stor risk att du snabbt får tillbaka dina förlorade kilon. Det gäller både vid snabb viktnedgång och bantning i långsam takt. Det är ofta bantarens personliga egenskaper som avgör, vilken bantningsmetod som passar bäst. Det centrala är inte på vilket sätt kilona försvinner, det viktigaste är att personen som bantar hittar sunda matvanor och den viktkontroll som behövs för att kunna hålla extra kilon borta även efter att bantningen har avslutats. Väljer du programmet One 2 one Diet kommer du att lära du dig hitta en sund livsstil redan under bantningsresans gång. Under programmets gång diskuterar vi exempelvis måltidsstorlekar och lär oss hitta en regelbunden måltidsrytm. Med rätt kost och handledning är snabb viktnedgång ingen omöjlighet. Hur skulle det kännas, om du skulle vara några kilo lättare redan om en vecka?

  Undrar du hur man kan gå ner i vikt snabbt? Bantningsexperten ger sina bästa tips!

  Annika Rak
  Verkställande direktör
  1. Välj frukost i flytande form
   En fräsch smoothie eller en One 2 one Diet-shake ger dig en lätt men energisk start på dagen. One 2 one Diet-måltidsersättningar är också ett utmärkt frukostalternativ för bantare. Produkterna ger dig mättnadskänsla fram till lunch och dessutom stenkoll på kalorierna.
  2. Ersätt dina måltider med hälsosammare alternativVälj frukost i flytande form
   Soppor eller pastarätter som innehåller lagom mycket kalorier är bra måltidsalternativ för en bantare. I vårt utbud av One 2 one Diet-måltidsersättningar hittar du välsmakande alternativ till både lunch och middag.
  3. Glöm inte mellanmålet!
   Det är oftast på eftermiddagen som magen börja kurra. Det är smart att ha ett proteinrikt mellanmål med dig i väskan, för proteinet hjälper dig att stilla hungerskänslan.
  4. Ät lätt på kvällen
   En lätt kvällsbit är nyckeln till en lyckad viktminskning. Bland våra One 2 one Diet-måltidsersättningar hittar du soppor, pastarätter, gröt samt olika sorters bars och shakes – välj den måltidsersättning som passar dig bäst.
  5. Promenera mycket
   Förutom att hålla koll på kosten är det också bra om du rör på dig, till exempel genom att ta en promenad. Bantningskost behöver inte nödvändigtvis kompletteras med hård träning. När vi vill banta går det ofta så att vi ivrigt ökar mängden träning samtidigt som vi minskar mängden mat. Det här är inte den bästa strategin för dig som vill uppnå snabb viktnedgång, eftersom du skapar obalans i förhållandet mellan kalorier och träning.

  Jag vill banta

  Lämna dina kontaktuppgifter så kommer en av våra erfarna coacher att kontakta dig, antingen via telefon eller e-post. Du förbinder dig inte till någonting i och med detta, du kan i lugn och ro bekanta dig med coachen och det program för viktnedgång som han eller hon föreslår. Vi hoppas att du väljer att hoppa på tåget och vi är säkra på att det blir en lyckad resa!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

  Vi lyckades

  Snabb viktnedgång med One 2 one Diet

  Vi vet hur man bantar snabbt – med hållbara resultat. Vi hjälper dig att inse din egen potential så att du kan njuta av ditt nya energiska jag snabbare än du kan tro. Övervikt orsakas av många olika faktorer, och det kan finnas flera knutar som behöver lösas upp innan du slipper din övervikt, en gång för alla. Du kommer att klara det, om du bara vill. Vårt program passar människor i alla åldrar och storlekar. Personer kan uppfatta begreppet övervikt på lite olika sätt. Vi har erfarenhet av allt från elitidrottare till hemmamammor. Oavsett utgångspunkt är du den viktigaste personen i ditt eget liv och du förtjänar den här möjligheten.

  Programmet One 2 one Diet består av tre viktiga delar: produkt, program och coachning. Med hjälp av produkterna hålls kaloriintaget tillräckligt lågt, programmet möjliggör lärande och coachningen är ett stöd som försäkrar att övriga delar i programmet används tillräckligt flitigt. Varje del fungerar visserligen fristående, men vill du få bästa möjliga resultat för din investering ska du kombinera alla tre. Vi hjälper dig att banta effektivt, tryggt och snabbt.

 • Vad kostar det att banta med Cambridge?

  Produkterna du äter under en vecka kostar ca 69-85 euro beroende på om du äter tre eller fyra måltidsersättningar per dag. Förutom produkterna köper du också en personifierad coachning, vars pris varierar mellan 15-40 euro helt på basen av hur länge coachningen varar. På Cambridge har vi inga medlems- eller månadspriser. Du betalar bara för det du får och är med så länge du själv vill.

 • Varför sägs det att man bara ska minska 0,5 kilo i veckan?

  Denna rekommendation baserar sig på antagandet att en människa som bantar med vanlig mat får i sig alla näringsämnen då hen äter så mycket mat att vikten minskar endast ett halvt kilo i veckan. Om viktminskningen med vanlig mat går snabbare än så, är det möjligt att man inte får i sig tillräckligt mycket näringsämnen (vitaminer, mineraler, proteiner och essentiella fetter). När du bantar med Cambridge är situationen en helt annan. Du äter speciella näringsprodukter som innehåller allt det du behöver få i dig varje dag. Måltidsersättningar är i själva verket ett effektivt sätt att höja på intaget näringsämnen. Produkten får enligt lagstiftningen för VLCD-produkter innehålla maximalt 800 kcal i en dagsdos. Därför är det helt naturligt och också väntat att din vikt minskar mycket mer än ett halvt kilo i veckan på ett hälsosamt och effektivt sätt.

 • Är det någon skillnad på var i kroppen min övervikt sitter?

  Jo, absolut är det skillnad. Det fett som sitter runt midjan är farligare än det fett som sitter på rumpan och låren. Enligt forskning löper de som har midjefett 2-3 gånger större risk att insjukna i hjärtinfarkt och diabetes jämfört med personer som är normalviktiga. Midjefett belastar de inre organen och förorsakar som värst fettlever. Fett i underkroppen eller armarna är inte lika farligt för hälsan, då det fett som samlas här sitter mest under huden.

Biverkningar & medicinska frågor


 • Kan Cambridge orsaka håravfall?

  Ca 30 % av bantarna upplever att håret blir tunnare alltid då de bantar, oberoende av metoden. Dessa människor har troligen tappat hår även under graviditeten eller amningen. Håravfallet beror inte på Cambridge i sig utan på bantningen generellt. Det är viktigt att veta att håret alltid växer tillbaka om det har lossnat pga bantning, amning eller stress. Många upplever också att håret är tjockare än innan sen när det gått en tid efter bantningen.

 • Kan diabetiker använda Cambridge?

  Om du har diabetes typ 1 kan du inte banta på Steg 1, men nog på de övre stegen. Om du har diabetes typ 1, bör du dock konsultera din läkare eller diabetesskötare innan du börjar banta med Cambridge. Även om du har diabetes typ 2, bör du konsultera din läkare. Vilken VLCD som helst har enligt överviktsforskarna väldigt bra effekt på blodvärdena, precis som vilken bantning som helst.

 • Kan man bli friskare om man bantar?

  Övervikt har alltid en negativ effekt på hälsan. En överviktig person löper dubbelt så stor risk att insjukna i högt blodtryck och andra överviktsrelaterade hälsoproblem. Det orsakar bl. a högt blodtryck. Högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete och kan vara allvarligt om du inte får det behandlat. Har du högt blodtryck ökar risken för framför allt stroke men även för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, njursjukdom, demens och försämrad blodcirkulation i benen. Bantar du ca 5-10 % av din vikt, får du redan en rejäl hälsoeffekt. 

 • Vad kan man göra om man får förstoppning?

  Ca tre av tio upplever förstoppning under Steg 1. Det är ovanligt att man har förstoppning på de övre stegen. Det bästa sättet att undvika förstoppning är att dricka jämnt fördelat under dagen. Det andra sättet är att promenera dagligen, gärna under lunchpausen. Det tredje sättet är att äta fibrer. Hjälper inte dessa, kan du använda milda, receptfria laxativer kortare stunder.

 • Är bantning farligt för hälsan?

  Övervikt är en stor hälsofara i sig. Många forskare anser att det inte ens finns friska överviktiga. Är man inte sjuk redan är det bara en tidsfråga innan man får någon eller flera av de överviktsreleterade sjukdomarna. De vanligaste av dessa är: diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryckt, kroniska smärtor i rörelseapparaten och depression. Bantar man 5-10 % av vikten, får man märkbara effekter på de tidigare nämna hälsoriskerna. Bantning är inte farligt för hälsan, tvärtom är det en investering i din hälsa. Cambridge Viktprogram är ett smart val. Även om du skulle banta bara på Steg 1, som är så kallad VLCD, är det bra för din hälsa. I själva verket är VLCD den enda metoden till behandling av övervikt som finns med i God medicinsk praxis, som ger vårdrekommendationer. (Dessa sidor hittar du här. Tyvärr är väldigt lite av infon översatt till svenska.)

 • Är det farligt att pendla med vikten?

  Enligt forskning är inte viktpendling i sig farligt för hälsan. Övervikt är. Rädslan att misslyckas ska inte förhindra dig att försöka minska i vikt. Bantnig är inte farligt. Naturligtvis är det bättre om du inte låter din vikt gå upp och ned tiotals kilon.

Motion & träning


 • Tappar jag mina muskler om jag bantar?

  Lätt motion skyddar dina muskler både under bantning och annars. Du behöver inte vara rädd att du ska tappa dina muskler när du bantar med Cambridge. Cirka 41 % av energin i våra produkter kommer från protein och dessutom kommer du inte att banta på Steg 1 hela tiden. Direkt från Steg 2 kommer du att äta tilläggsprotein från mat och dessutom får du ca 50 gram protein från måltidsersättningarna. I jämförelse kan vi här nämna fetmaoperationer, där metoden påverkar hur mycket muskler du kommer att tappa. I Finland används gastric bypass mest av dessa operationer. Då var ca 21.2–36.3 % av den totala viktnedgången från muskelmassan. Tyvärr saknas uppgifter om hur bra du behåller muskelmassan på Cambridge.

 • Ökar motion fettförbränningen?

  Motion ökar förbrukningen av kalorier även i vila. Den som rör på sig regelbundet har en högre förbrukning av kalorier både i rörelse som i vila än den som är inaktiv. Motion skyddar musklerna och ger de flesta en känsla av välbefinnande. I början av bantningen räcker det att du promenerar och får på så sätt både frisk luft och stimulus för både kroppen och själ. Motion är till för att du ska få bättre kapacitet. Motion är inte ett sätt att minska vikten. Det gör du så effektivt redan på Cambridge, så du behöver inte försöka förbruka kalorier med motion.