Vi lär dig behärska kosten i olika steg

Den som vill gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt behöver lära sig behärska sin kost. Vi lär dig konsten steg för steg. Stegsystemet används i alla våra program, för att du ska lära dig hitta lämpliga portionsstorlekar, känna igen kalorier och hantera känslor kopplade till ätande. När du lärt dig kontrollera din kost så kommer det att vara enkelt att gå ner i vikt.

Steg 1

Steg 1 passar dig som vill börja från ett rent bord. Du behöver inte fundera på matlagning, planering av inköp eller på annat sätt syssla med mat då du bara äter Cambridge-måltider. Du får en snabb start på din viktminskning. På Steg 1 Plus tillsätter du bär till din kost. Steg 1 är en så kallad VLCD (Very Low Calorie Diet), men det är bara en femtedel av Stegsystemet. På de övriga stegen minskar din vikt effektivt eftersom du äter betydligt mindre kalorier än vad du förbrukar. Steg 1 och 1+ innehåller ca 600-700 kilokalorier per dag.

Steg 2

På steg 2 äter du tre Cambridge-måltider, grönsaker och proteiner – totalt ca 800 kalorier per dag. Du tränar på att äta regelbundet, ta mindre portioner, göra hälsosamma val och variera din mat. Din coach ger dig övningar som hjälper dig att se på din kost på ett nytt sätt. Hen hjälper dig göra bra val och förklarar varför du tränar på just de valda delarna. Du får tips och idéer om hur du kan tillreda maten. Din coach hjälper dig förstå vad som händer i din kropp just nu.

Steg 3

På Steg 3 äter du ca 1000 kilokalorier energi per dag. Du har tre Cambridge-måltider som tryggar ditt näringsintag medan du ännu begränsar maten. Utöver det har du proteiner, kolhydrater och fetter av god kvalitet i din kost därför att du gör smarta matval. Dessutom dricker du 2,5 liter kalorifri vätska per dag. Du får dricka kaffe och te som normalt på alla steg. På Steg 3 övar du på din måltidsrytm, lagar smarta frukostar, sätter ihop måltider på rätt sätt och övar på att variera kosten.

Steg 4

På Steg 4 äter du ca 1200 kalorier jämnt fördelat över dagen. En del av kalorierna kommer från Cambridge-måltider som ger dig en bra mättnad. Resten av energin får du från måltiderna du sätter ihop enligt tallriksmodellen. Din coach hjälper dig att välja just de rätter som passar ditt liv och din vardag. När du inte behöver fundera allt för mycket på maten, behöver du inte känna stress över dina val. Du lär dig att ”späda ut” dina favoritrecept med grönsaker och du kommer troligtvis hitta nya favoriter. Att äta utan brådska är en njutning.

Steg 5

De flesta av oss går fortfarande ned i vikt på Steg 5, även om kaloriintaget nu är ca 1500. Du gör smarta matval, känner dig pigg, mätt och nöjd. Alla dagar innehåller också en Cambridge-måltid som tryggar ditt intag av väsentliga näringsämnen såsom vitaminer och mineraler även de dagar då dina matval inte är så perfekta. Du tränar på kostcirkelns alla delar men sällanmat finns bara sporadiskt med i detta skede.

Steg 6

Du kommer att klara av att hålla din vikt bra redan efter att du gjort de lägre stegen, men under Steg 6 upprepar du ännu de saker som just du behöver öva på för att lyckas permanent. Vår målsättning är inte att göra ”felfria personer” utan det räcker med att du gör smartare val 80 procent av tiden. Du tränar ännu på att korrigera dina val så att din vikt hålls där du vill ha den. Du kan fortsätta med Steg 6 så länge du känner att du behöver stödet från din coach. Även efter att du avslutat Steg 6 kommer din coach att kalla in dig för ”årskontroller” – precis som hos tandläkaren. Målsättningen är att uppnå ett sunt och givande sätt att leva.

Jag vill banta

Lämna dina kontaktuppgifter så kommer en av våra erfarna coacher att kontakta dig, antingen via telefon eller e-post. Du förbinder dig inte till någonting i och med detta, du kan i lugn och ro bekanta dig med coachen och det program för viktnedgång som han eller hon föreslår. Vi hoppas att du väljer att hoppa på tåget och vi är säkra på att det blir en lyckad resa!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.