Onnistuimme!

Piritta Hannukari

Nimi: Piritta Hannukari

Ennen: 81kg

Nyt: 72kg

Sparraaja: Outi Kolehmainen

Mikä sai aloittamaan?

Harrastin useita vuosia painoluokkaurheilua. Kilpailut motivoivat pitämään painoa kurissa. Olin kova treenaamaan salilla ja harrastamaan liikuntaa muutenkin. Pidän ulkoilusta, pyöräilystä, retkeilystä ja patikoinnista. Sitten vaihdoin ammattia. Työnkuva muuttui aikaisemmasta aktiivisesta ja askelia sisältävästä passiivisempaan istumiseen. Työajat epäsäännöllistyivät, olin välillä pitkiä pätkiä myös reissutyössä ja projektiluonteisissa töissä missä viikkotuntimäärät ovat suuret eikä aikaa eikä energiaa liikunnalle juuri jää. Nämä seikat vaikuttivat painon hiipimiseen ylöspäin. Sitten pääsin töihin jälleen yhteen projektiin missä työnkuvani oli aikaisempaa erilainen, paljon fyysisempi ja aktiivisempi. Tajusin että minun olisi helpompi suoriutua työtehtävistä kevyempänä. Lisäksi en ollut enää tyytyväinen ulkonäkööni enkä halunnut hankkia enää isompia vaatteita. Cambridge-ohjelma oli luonteva valinta, sillä olen pudottanut painoa ohjelmalla myös aikaisemmin ja olen ollut vielä tukevammassa kunnossa kuin nyt aloittaessani.

Millaisena koit Cambridge-laihdutuksen?

Ikiaikainen ongelmani myös aktiiviurheiluaikana on ollut luonne. Minulta puuttuu tietynlainen huippu-urheilijan psyyke, joka auttaisi itse kannustamaan itseäni kovempiin suorituksiin ja pysymään ”ruodussa”. Olen aina tarvinnut jonkinlaista ulkopuolista tukea ja valmennusta. Cambridge-ohjelmaan kuuluu viikottainen seuranta, joka toimii minulle. Pitää pysytellä suunnitelmassa koska tietää jonkun kyselevän perään. Lisäksi valmentajani oli uskomattoman joustava ja kärsivällinen alati vaihtelevien työaikojeni kanssa. Toteutimme koko valmennuksen etänä, myös silloin kun sain yllätyskomennuksen työmatkalle Saksaan. Ylipäätään Cambridge toimii minulle hyvin, silloin kun asiat on menneet rempalleen, tarvitsen sen intervention minkä ykköstaso toteuttaa. Lopetetaan kaikki huonot tavat ja aletaan rakentaa alusta terveempää tyyliä. Tosin nyt toivon, että en ihan noin pahasti pääse enää lipeämään vaan ruokailutavat jäisivät pysyviksi. Sinänsä Cambridge-ohjelmassa ei tullut minulle uutta asiaa, mutta olipahan tehokas kertauskurssi ja kurinpalautus ravintosisällöistä ja ravitsemussuositusten mukaisesta syömisestä.

Jos olet laihduttanut aikaisemmin, miten Cambridge eroaa aikaisemmista?

Varsinaisesti en ole elämäntapamuutos-laihdutuksia tehnyt muita kuin Cambridgella. Kilpailuihin liittyviä painonvetoja kyllä mutta niiden tulokset ovat tähdänneet vain kisojen aikaiseen painoluokkatavoitteeseen eikä niistä voi puhua mitenkään terveellisinä painonpudotusohjelmina.

Millä tavalla elämäsi on nyt toisenlaista laihdutuksen jälkeen?

Vaatteet istuvat paremmin päälle. Muutamat kaapin perälle unohtuneet motivaatio (vai pitäisikö sanoa masennus-) housut mahtuvat taas. Jaksan töissä paremmin, kyllä arvelin oikein, että on helpompi kiipeillä, kun on kymmenen kiloa kevyempi. Ylipäätään vointini on parempi, sekä henkinen että fyysinen. Enhän vieläkään ole yleisessä mittakaavassa ”pieni”, mutta omaksi itsekseni olen ihan hyvässä kunnossa. Aina olen ollut lihaksikas yleisilmeeltäni. Noin muuten elämäni ei varsinaisesti ole toisenlaista, ihan samalla tavalla olen paljon töissä ja päivärytmi on epäsäännöllinen. Sain tehokkaan preppauksen siihen, miten voin vähintään yrittää tehdä hyviä valintoja ja syödä terveellisesti ja tarpeeksi, eikä liikaa, vaikka päivän kulkua on vaikea ennustaa.

Tapahtuiko laihdutuksen aikana, sitä ennen tai sen jälkeen jotain, jota et osannut odottaa?

Laihdutuksen aikana jouduin yllättäen työmatkalle Saksaan, joka vielä venyi sovitun kuuden päivän sijasta kymmeneksi päiväksi. En ollut varannut dieettiruokia tarpeeksi mukaan, joten muutaman päivän ajan piti syödä mitä löysi paikallisista kaupoista. Kun palasin suomeen, jatkoin siltä tasolta mihin jäin. Paino ei nytkähtänyt ylöspäin kertaakaan ohjelman aikana, mikä oli mielestäni pieni ihme. Pudotus oli tasaista ja aika vauhdikastakin koko ajan. En odottanut, että paino lähtisi vain dieettiä noudattamalla, ilman erillistä treeniohjelmaa. Olin vain töissä ja noudatin valmentajan ohjeita.

Muuta lisättävää:

Yksi kenties suurimmista oivalluksista oli se, että kaiken ei tarvitse onnistua täydellisesti. Harvoin elämässä mikään asia menee 100% maaliin ainakaan ensimmäisellä yirtyksellä. Valmentajan ohje 8/2 oli kuin halko päähän: jos kahdeksan kertaa kymmenestä menee oikein, parilla kerralla ei ole pitkässä juoksussa merkitystä. Tuskailin pitkään, että miten töissä saan hanskattua hommat arjessani, koska tauot pidetään silloin kun työtehtävät ovat sopivassa vaiheessa, sosiaalitiloihin on pitkä matka, säätilat antavat omat haasteensa ruokien säilyttämiselle ja kuljettamiselle jne. Lopputulos oli kuitenkin erittäin onnistunut!

Tässä päivitys laihdutustarinaani, kun Kymppi pois -ohjelman päättymisestä ja yllä olevan tarinan kirjoittamisesta on kulunut aikaa n. 7kk. Painonhallinta on jatkunut sen jälkeen ja olen tavannut valmentajaa edelleen etänä ja välillä myös Raahessakin livenä.

Työkuviot jatkuvat yhä monipuolisena ja nopeasti muuttuvina, kuin ennenkin, mistä tulee arjen tasapainoilun haasteet. Kuntosaliharjoittelu on aloitettu tammikuussa säännöllisenä ja nousujohteisuuteen pyrkivänä. Tavoitteena on tällä hetkellä kehon koostumuksen muokkaaminen, eikä niinkään laihtuminen, mistä johtuu noin 2 kilon kertyminen.

Cambridgesta ammennan yhä arjen ruokavalintoihin tukea. Pidän edelleen ohjenuorana sitä 8/2 sääntöä.

Olen tyytyväinen Kymppi pois -ohjelman tuloksiin ja siitä on hyvä ponnistaa

Takaisin