VALMISTUS 30 MIN.
Tulinen linssitomaatti-
keitto (337 kcal)
Kermainen keitto piristää pimeässä


Raaka-aineet
2 dl-3 dl vettä
60 g punaisia linssejä (201 kcal)
0.5 dl tomaattichilimurskaa (14 kcal)
1 dl mustapippuri ruokakermaa 10% (122 kcal)
Valmistusohje
- Keitä linssejä vedessä n. 20 min.
- Soseuta sauvasekoittimella.
- Lisää tomaattichilimurska ja kerma
- Keitä vielä n. 5 min.
Palkokasvit

Kansallisten ravitsemussuositusten 2025 suositellaan palkokasvien lisäämistä ruokavalioon. Sen mukaan suositus on 50-100g palkokasveja päivässä eli n. 1dl. Määrä on tuorepainona.
Linssien lisäksi muita palkokasveja on mm. pavut, herneet, kikherneet. Lisäksi palkokasveista on tehty monia tuotteita, kuten esimerkiksi soijapavuista tofu, härkäpavuista Härkis tai vaikkapa herneistä tehty Hernis tai kikherneistä tehty hummus. Kauposta löytyy paljon valmistuotteitakin
Linssien käyttö on helppoa, koska niitä ei tarvitse liottaa, vaan pelkkä keittäminen tai ruuan kypsentäminen riittää.
Kuivatut pavut ja kikherneet pitää ensin liottaa ja sitten keittää n. tunti papulaadusta riippuen ja siiten ne ovat vasta syötäviä.
Papuja löytyy myös pakasteina, jolloin ne on valmiita heti käytettäväksi ilman pitkää liottamista tai keittämistä. Samoin säilykkeinä myytävät pavut ja kikherneet voi käyttää heti ruuanvalmistukseen.
Mikäli palkokasveista tulee helposti ilmavaivoja yms. kannattaa niitä keittää pidempään ja totuttaa vatsaa ensin pienillä määrin niihin.
Palkokasvit sisältävät paljon mm. proteiinia ja kuitua sekä kalsiumia.
Palkokasveista on hyötyä esimerkiksi sydän-ja verisuoniterveydelle, suoliston mikrobistolle ja huonon kolestrolin pienentämiselle.