TILLREDNING 30 MIN.

Kryddstark linssoppa
med tomat
(337 kcal) 

Det hettar till sig!

Ingredienser

2–3 dl vatten

60 g röda linser (201 kcal)

0,5 dl tomat-chilikross (14 kcal)

1 dl svartpeppar matgrädde 10 % (122 kcal)

Gör så här

  1. Koka linserna i vattnet i ca 20 minuter.
  2. Mixa med stavmixer.
  3. Tillsätt tomat-chilikross och grädde.
  4. Koka ytterligare ca 5 minuter.

Baljväxter

I de nationella näringsrekommendationerna 2025 rekommenderas det att man ökar mängden baljväxter i kosten. Enligt rekommendationen bör man äta 50–100 g baljväxter per dag, vilket motsvarar ungefär 1 dl. Mängden avser färsk vikt.

Förutom linser räknas även bönor, ärter och kikärter till baljväxterna. Dessutom finns det många produkter gjorda av baljväxter, till exempel tofu av sojabönor, Härkis av bondbönor, Hernis av ärter eller hummus av kikärter. I butikerna finns också många färdiga produkter av baljväxter.

Linser är lätta att använda eftersom de inte behöver blötläggas – det räcker att koka dem eller tillaga dem i maten.

Torkade bönor och kikärter måste däremot först blötläggas och sedan kokas i cirka en timme, beroende på bönsort, innan de är färdiga att ätas.

Bönor finns också frysta, och då är de genast klara att användas utan lång blötläggning eller kokning. Likaså kan konserverade bönor och kikärter användas direkt i matlagningen.

Om man lätt får gaser eller andra besvär av baljväxter kan man koka dem längre och vänja magen vid dem genom att börja med små mängder.

Baljväxter innehåller mycket protein, fiber och kalcium.

De är också bra för bland annat hjärt- och kärlhälsan, tarmfloran och för att sänka det dåliga kolesterolet.