VALMISTUS 5 MIN.
KARKKILAUTANEN
(400 kcal)
Väriä ark-! Krhm, viikonloppuun! Ota haarukka ja veitsi valmiiksi odottamaan! Me kaikki nautitaan jostain. Kunhan muistetaan nauttia maltilla ja antaa joka ikinen palanen maistua pitkään!
Raaka-aineet
110 g Irtomakeista (400 kcal)
Valmistusohje
1. Kaada poimitetut irtonamit lautaselle.
2. Nauti!
Tiesitkö, että 100g:ssa on kaloreita…
Suklaa 546 kcal
Salmiakki 375 kcal
Makeiset
Makeiset eli karkit ovat syötäviä elintarvikkeita, joiden keskeiset ainesosat ovat sokeri-väriaineet-liivate-aromi tai suklaassa maito-rasva-kaako. Makeisia ei syödä ravinnoksi, vaan lähinnä makeuden tuottaman mielihyvän vuoksi. Karkeissa on paljon energiaa, mutta muita ravintoaineita niissä ei juuri ole. Makeiset eivät myöskään pidä hyvin nälkää.
Suomalaiset ovat tunnetusti makean ystäviä. Keskimäärin jokainen suomalainen kuluttaa vuodessa noin 12–14 kiloa makeisia, kuten karkkia, lakritsia ja suklaata. Tämä tarkoittaa viikoittain noin 270 grammaa makeisia, mikä vastaa yhtä keskikokoista karkkipussia tai noin kuutta suklaapatukkaa. Makeisten kulutus on lähes kaksinkertaistunut viimeisten 30 vuoden aikana. Italialaiset kuluttavat vain noin viisi kiloa makeisia vuodessa.
Suklaata jouluna
Vuonna 2004 suklaata myytiin marraskuun alusta joulupäivään asti yhteensä 4,8 miljoonaa kiloa. Tämä tarkoittaa noin kiloa suklaata henkilöä kohden. Suklaakaupan kokonaisarvo oli tuolloin (AC Nielsenin tilastojen mukaan) noin 54 miljoonaa euroa. 20 vuotta myöhemmin käytämme yhä saman määrän rahaa suklaaseen. Koska makeisiin alettiin syyskuussa soveltaa yleistä verokantaa ruokavaron sijaan, saamme tosin n. 20 % vähemmän suklaata kuin ennen.
Ravintosuositusten mukaan korkeintaan 10 % päivän energiasta tulisi olla lisätystä sokerista. Hammaslääkärin suositus olisi ehkä alle 5 %. Tuo 10 prosenttia vastaa n. 50 grammaa sokeria, jonka saa alle 100 grammasta karkkia. Yksi normaalikokoinen karkkipussi tuo pienikokoiselle ihmiselle n. puolet päivän energiamäärästä.