Fetmakirurgi
Kirurgisk behandling av fetma är ett vårdalternativ för kraftigt överviktiga patienter. Det är en effektiv behandlingsmetod som förbättrar patientens livskvalitet och minskar risken för överviktsrelaterade sjukdomar.
Syftet med fetmakirurgi är att minska matintaget. Överviktsoperationer kan göras på olika sätt, men i Finland görs oftast bypass-operation av magsäcken (gastric bypass operation) eller så opereras den yttre delen av magsäcken bort och görs om till ett smalt rör (gastric sleeve operation). Idén med operationen är att omforma magsäcken så att patienten i fortsättningen bara kan äta lite i taget, och långsamt. Efter operationen minskar energiintaget, eftersom patienten får i sig färre kalorier via maten. Det leder i sin tur till att patienten går ner i vikt.
Den huvudsakliga målsättningen med fetmakirurgi är att hjälpa patienter med överviktsrelaterad diabetes och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Ibland kan en överviktsoperation också vara den bästa vårdmetoden för behandling av svår fetma. Artros är ett exempel på en sjukdom som utvecklas snabbare hos överviktiga personer än hos normalviktiga. Det enda sättet att bromsa artrosen är att hålla kroppen i rörelse, men det är lättare sagt än gjort för en person som lider av svår övervikt. En överviktsoperation har stor betydelse för patientens psykiska välmående och höjer livskvaliteten som kan ha försämrats rejält på grund av övervikten.
Överviktsoperation – hur går det till?
Det finns tydliga vårdrekommendationer för övervikt, där det står i vilka fall operation kan användas som vårdmetod av fetma. En förutsättning är att patienten själv är motiverad och vill genomgå operationen, och att han eller hon känner sig redo för den förändrade livsstil som operationen innebär.
Du kan läsa mer om villkoren för överviktsoperation här (på finska).
Före operationen
Det är viktigt att skapa hälsosamma och mångsidiga matvanor redan före operationen. Patienten går inte automatiskt ner i vikt på grund av operationen, men den tvingar patienten att tänka i nya banor när det gäller matvanor.
För att minimera operationsrisken måste patienten gå ner i vikt innan operationen, cirka 5–8 procent av kroppsvikten. Genom att banta just före operationen minskar fettmängden runt inre organ och i levern, vilket gör att operationen blir säkrare och att risken för komplikationer minskar. Viktminskningen sker oftast i form av en lågenergidiet som patienten följer strikt några veckor före operationen.
One 2 one Diet-produkter passar utmärkt för dig som behöver gå ner i vikt inför en operation. Det kan också hända att viktminskningen blir så effektiv att du klarar dig utan operation. Med hjälp av våra yrkeskunniga coacher går du ner i vikt på ett tryggt sätt.
Efter operationen
Viktminskningen efter operationen beror på att matintaget minskar, vilket också minskar mängden energi du får i dig via maten. Efter operationen är det mycket viktigt att kosten är tillräckligt mångsidig. När mängden mat minskar, måste du kontrollera att du får i dig tillräckligt med protein, nyttiga fetter, vitaminer och spårämnen.
Vi som hjälper dig med One 2 one Diet vet att bantning och viktkontroll är en riktig utmaning. Just därför är det så viktigt att ha stöd av en duktig coach.