VALMISTUS 90 MIN. | 6 ANNOSTA

Kylmäsavulohi-
piirakka (gluteeniton)

2583 kcal / 6 annosta

430 kcal / 1 annos 

Suolainen leivonnainen parempi kuin makea? Tarua vai totta.

Piirakasta tulee 6 kpl n. 2 cm:n korkeita palaa. 430 kcal/pala.

Raaka-aineet

Pohja (1483 kcal): 

100 g voita (713 kcal) 

3 dl / 165 g täysjyväkaurajauho (610 kcal) 

1/3 tl suola 

2 rkl vettä 

50 g juustoraaste 23 % (160 kcal)  

Täyte (1100 kcal): 

100 g kylmäsavulohta (180 kcal) 

1/3 ruukkua tilliä (n. 5 kcal) 

1/3 ruukkua ruohosipulia (n. 5 kcal) 

3 kpl kananmunaa (210 kcal) 

200 g tuorejuustoa (524 kcal) 

1 dl ruokakermaa 10 %, (118 kcal) 

20 g / 2 rkl sitruunan mehu (4 kcal) 

½ / tl sokeria (n. 10 kcal) 

Rouhittua mustapippuria  

200 g kirsikkatomaatteja oransseja tai punaisia (44 kcal) 

Valmistusohje

  1. Sekoita pehmeä voi, jauhot ja suola. Lisää sekaan vesi ja lopuksi juustoraaste. Laita jääkaappiin n. 30 minuutiksi. 
  2. Lämmitä uuni 200 C° -asteeseen.  
  3. Levitä taikina voideltuun n. 23 – 24 cm piirakkavuokaan pohjalle ja reunoihin. 
  4. Esipaista pohjaa uunissa 15 min. 
  5. Silppua lohi, tilli ja ruohosipuli.  
  6. Sekoita kananmuna ruokakerma, tuorejuusto, sitruunanmehu, sokeri ja pippuri nopeasti vatkaimella sekaisin. Lisää seokseen tilli, ruohosipuli ja puolet lohesta. 
  7. Lisää esipaistetun pohjan päälle kirsikkatomaatit, täyteseos ja lopuksi pinnalle loput lohen paloista sekä ripaus rouhittua mustapippuria.  
  8. Paista uunissa n. 30 min tai kunnes täyte on hyytynyt.  

Juhlatarjoilut tasapainoon – suolaista ja makeaa

Moni miettii juhlia järjestäessään, mitä kaikkea pöytään kannattaa kattaa. Perinteisesti juhlapöydästä löytyy niin makeita kakkuja kuin suolaisia piirakoita, pasteijoita ja muita herkkuja. Usein ajatellaan, että kakut ovat se “raskaampi” vaihtoehto, mutta todellisuudessa moni kermaisista tai juustoisista suolaisista tarjottavista voi olla aivan yhtä runsaskalorinen – joskus jopa tuhdimpi kuin täytekakku.

Lohipiirakka on herkullinen klassikko, mutta ei välttämättä keveimmästä päästä. Monet ottavat mieluummin palan suolaista piirakkaa, kuin makeaa kakkua.

Keveyttä juhlapöytään

Jos juhliin haluaa tuoda hieman raikkautta ja keveyttä, pieni tasapaino toimii parhaiten. Suolaisten ja makeiden rinnalle tai vaihtoon voi lisätä:

  • Pilkottuja hedelmiä – raikkaita, värikkäitä ja keventävät kokonaisuutta
  • Salaattitarjoiluja – kauniisti koottu salaattipöytä houkuttelee ottamaan muutakin kuin piirakkaa
  • Kasvisnaposteltavia – esimerkiksi vihannestikut dipin kanssa
  • Kevyempiä piirakoita – esimerkiksi kasvis- tai kana-vaihtoehtoja ilman liikaa kermaa ja juustoa

Näin juhlapöydästä tulee monipuolinen ja jokaiselle löytyy jotain mieluisaa – olipa sitten makean tai suolaisen ystävä.

Lopulta tärkeintä on, että tarjottavat tuovat iloa ja yhdessäolo maistuu hyvältä. Kun pöydästä löytyy sekä täyteläistä että raikasta, vieraatkin voivat koota itselleen juuri sopivan lautasen heidän tarpeen ja kalorivajeen mukainen.