TILLREDNING 90 MIN. | 6 PORTIONER

Kallrökt laxpaj (Glutenfri)

2583 kcal / 6 portioner

430 kcal / 1 portion 

Salta bakverk bättre än söta? Falskt eller sant.
Pajen blir 6 bitar, ca 2 cm höga. 430 kcal/pajbit.

Ingredienser

Botten (1483 kcal):

100 g smör (713 kcal)

3 dl / 165 g fullkornshavremjöl (610 kcal)

1/3 tsk salt

2 msk vatten

50 g riven ost 23 % (160 kcal)

Fyllning (1100 kcal):

100 g kallrökt lax (180 kcal)

1/3 kruka dill (ca 5 kcal)

1/3 kruka gräslök (ca 5 kcal)

3 ägg (210 kcal)

200 g färskost (524 kcal)

1 dl matlagningsgrädde 10 % (118 kcal)

20 g / 2 msk citronsaft (4 kcal)

½ tsk socker (ca 10 kcal)

Nymald svartpeppar

200 g körsbärstomater, orangea eller röda (44 kcal)

Gör så här

  1. Blanda det mjuka smöret, mjölet och saltet. Tillsätt vattnet och sist den rivna osten. Låt vila i kylskåp ca 30 minuter.
  2. Värm ugnen till 200 °C.
  3. Tryck ut degen i en smord pajform (ca 23–24 cm) så att den täcker botten och kanter.
  4. Förgrädda i ugnen i 15 min.
  5. Hacka lax, dill och gräslök.
  6. Vispa ihop ägg, grädde, färskost, citronsaft, socker och peppar snabbt. Tillsätt dill, gräslök och hälften av laxen.
  7. Lägg körsbärstomaterna i det förgräddade pajskalet, häll över fyllningen och toppa med resten av laxen samt lite nymald svartpeppar.
  8. Grädda ca 30 min eller tills fyllningen har stelnat.

Festbord i balans – salt och sött

Många funderar inför bjudningar på vad man ska lägga på bordet. Traditionellt finns både söta tårtor och salta pajer, piroger och andra läckerheter. Ofta tänker man att tårtorna är det ”tyngre” alternativet, men i själva verket kan många gräddiga eller ostiga salta rätter vara minst lika kaloririka – ibland till och med mäktigare än en gräddtårta.

Laxpaj är en härlig klassiker, men inte nödvändigtvis den lättaste varianten. Många tar hellre en bit paj än en bit tårta.

Lättare alternativ

Vill man få in lite fräschhet och lätthet till bjudningen kan man då till de salta och söta lägga till eller byta ut:

  • Färska fruktbitar – fräscha, färgglada och lättar upp helheten
  • Salladsserveringar – ett vackert salladsbord lockar till mer än bara paj
  • Grönsaksplock – till exempel stavar med dip
  • Lättare pajer – t.ex. vegetariska eller kycklingpajer utan alltför mycket grädde och ost

På så sätt blir festbordet mångsidigt och alla hittar något som passar – vare sig man är mer för det söta eller det salta.

Till sist är det viktigaste att serveringen skapar glädje och att samvaron smakar gott. När bordet bjuder både fylligt och fräscht kan gästerna plocka ihop precis den tallrik som passar deras kaloribehov.