TILLREDNING 45 MIN.

Kyckling pho-soppa
(4 portioner kcal) 

1 portion 263 kcal

Vietnamesisk kyckling-nudelsoppa! 🍜
Gillar du att vara i köket lÀngre eller vill du ha din skÄl pÄ bordet direkt?

Ingredienser

Buljong

1,5 l vatten

3 st kycklingbuljongtÀrningar

4 st hela kryddnejlikor

6 st hela kardemummakapslar

1 st kanelstÄng

4 cm bit fÀrsk ingefÀra

2 st vitlöksklyftor

1 msk rörsocker

Till soppan

300 g kycklingfiléstrimlor

2 st morötter

4 st salladslökar

1 st chili

150 g fullkornsrisnudlar

1 st lime

1 kruka fÀrsk koriander

Gör sÄ hÀr

  1. LĂ€gg buljongens ingredienser i en kastrull och koka i 15–20 minuter.

  2. Skala och strimla morötterna med en potatisskalare. Skiva salladslök och chili. Pressa saften ur en halv lime och skÀr den andra halvan i klyftor. Hacka koriandern.

  3. Sila buljongen, hÀll tillbaka den i kastrullen och koka upp. LÀgg i kycklingstrimlorna. Koka ca 5 minuter, tills kycklingen Àr genomkokt. TillsÀtt morotsstrimlor och nudlar. Koka upp och ta av frÄn vÀrmen.

  4. TillsÀtt salladslök, en tredjedel av chiliskivorna och limesaft. Smaka av.

Garnerning
Groddar
Basilika

Phở -soppa

Phở gĂ  Ă€r en vietnamesisk kycklingnudelsoppa som uppstod i början av 1900-talet i norra Vietnam som ett alternativ till den nötköttsbaserade phở bĂČ, nĂ€r kyckling började anvĂ€ndas som ett billigare rĂ„material. RĂ€tten, sĂ€rskilt frĂ„n Hanoi, spreds senare till södra Vietnam, dĂ€r man tillsatte mer örter och kryddor. I dag Ă€r phở gĂ  en av Vietnams mest kĂ€nda och Ă€lskade rĂ€tter.

Asiatisk buffé

LĂ€ttgjord lunch, men fylld med kalorier

Riktgivande tabell (per portion/tallrik i buffĂ©n, ca 150–250 g portionsstorlek):

RĂ€ttKalorier / portion
Stekt ris300–400
Stekta nudlar350–450
Kyckling-/grönsakswok (med sĂ„s)250–350
Friterad kyckling/vĂ„rrullar150–250 / st
Sushi (1 bit)40–60
Dumpling40–80 / st
Miso-/nudelsoppa80–150
Glass/dessert frĂ„n buffĂ©n150–300 / portion

En typisk buffĂ©tallrik, med till exempel lite ris, nudlar, ett par friterade bitar och kött i sĂ„s, kan lĂ€tt bli 700–1000 kcal. Om man tar 2–3 varv kan hela mĂ„ltiden hamna pĂ„ 1500–2500 kcal beroende pĂ„ val och portionsstorlek.

En sĂ„dan lunch Ă€r sĂ„ klart god och rolig att unna sig dĂ„ och dĂ„, sĂ„ den hĂ„lls som en trevlig upplevelse med vĂ€nner eller familj. Om det dĂ€remot blir en vana varje vecka, försvinner speciella kĂ€nslan, men kilona kommer dĂ€remot göra tvĂ€rtom OM portionsstorleken Ă€r för stor. Allt kan Ă€tas med mĂ„tta förstĂ„s… Nam!