TILLREDNING 40 MIN.

Nachoplåt

(402 kcal) 

Perfekt snacks för stunder då du vill ha något enkelt och gott!

Ingredienser

40 g rödlök (13 kcal)
40 g körsbärstomater (9 kcal)
40 g zucchini (7 kcal)
100 g kidneybönor i saltlag (77 kcal)
10 g / ca 10 st cashewnötter (57 kcal)
50 g tacosås, konserverad (17 kcal)
40 g riven ost, 23 % (128 kcal)
20 g / 11 st Mini Nachos (94 kcal)
En nypa salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på ca 200 °C.
  2. Hacka löken, zucchinin och nötterna.
  3. Blanda de hackade ingredienserna med tomater, bönor, hälften av den rivna osten, tacosåsen och lite salt.
  4. Häll blandningen på en ugnsplåt och blanda ner nachochipsen. Strö över resten av osten.
  5. Grädda i ugnen i 20–30 minuter, tills rätten fått lite färg.

Tips för variationer och plåträtter – rekommenderat av coachen Outi:

Du kan variera receptet genom att byta ut eller lägga till olika grönsaker, potatis eller proteinkällor.

Plåträtter kan också göras utan såser. Skär grönsakerna i större bitar. Av en potatis kan man till exempel göra 6–8 klyftor. Rotfrukter och potatis behöver inte skalas om de är väl tvättade. Sprid ut dem på en plåt och strö över kryddor och salt enligt din smak.

Låt potatisen “svettas” en stund innan du kryddar – då fäster kryddorna bättre.

Om du vill kan du tillsätta lite olja till grönsakerna och potatisen. Det enklaste sättet är att lägga dem i en plastpåse, hälla i lite olja och gnugga in den. Lägg rödbetor i en separat påse om du inte vill att de färgar övriga ingredienser.

Obs! Olja innehåller 900 kcal / 100 g, så använd med måtta. Samma gäller ost – tänk på energimängden.

Du kan även knäcka ett ägg mellan grönsakerna eller lägga till exempelvis fisk eller kycklingfiléer på plåten. Bara fantasin sätter gränser för vad du kan lägga på din plåt!

Outis favorit – Grönsaks-kycklingplåt med Auraost:

Klyftade morötter, rödbetor och potatis. Halverad lök, fryst broccoli och ananasskivor. Som protein – kycklingfiléer.

Lägg allt utom potatis och kyckling i en hög på plåten. Toppa med smulad Auraost och/eller riven ost.

Placera potatisklyftorna (med skal) och kycklingfiléerna på plåtens andra sida. Krydda kycklingen till exempel med soja, en nypa socker och svartpeppar.

Vill du ha en lättare version? Hoppa över osten.

Obs! Om du använder rödbetor, skala dem och skär i ganska små bitar – de tillagas långsammare än potatis och morot.