TILLREDNING 5 MIN.

GODISTALLRIK
(400 kcal)

Färgsätt din varda-! Ehm, rättare sagt, din helg! Ha gaffeln och kniven redo! Vi njuter alla av något. Bara vi kommer ihåg att njuta med måtta och låter varje liten bit smaka länge!

Ingredienser

110 g Lösviktsgodis (400 kcal)

Gör så här

1. Häll dina plockade godisar på en tallrik.
2. Njut!

Visste du, att 100g av…

Choklad = 546 kcal
Salmiak = 375 kcal

Godis

Godis är livsmedel, vars huvudingredienser är socker-färgämnen-gelatin-arom eller mjölk-fett-kakao (choklad). Godis äts inte som mat, utan främst för njutningen som sötma ger. Godis har mycket energi, men nästan inga näringsämnen. Godis mättar dåligt.

Vi nordbor är kända för att älska sötsaker. I genomsnitt konsumerar en finländare ca 12–14 kilo godis per år. Det kan låta mycket, men är endast ca 270 gram godis per vecka. Detta motsvarar en medelstor godispåse eller sex chokladstänger. Konsumtionen av godis har fördubblats under de senaste 30 åren. Italienare konsumerar ca 5 kg godis per år.

Choklad till jul

År 2004 såldes totalt 4,8 miljoner kilo choklad från början av november till juldagen. Det betyder ca 1 kg choklad per person. Det totala värdet av chokladhandeln vid den tiden (enligt AC Nielsens statistik) var cirka 54 miljoner euro. Nu, 20 år senare, spenderar vi fortfarande lika mycket pengar på choklad. Tillämpandet av den sk. allmänna skattesatsen på 25.5 % istället för matmomsen på 14 % på godis sedan september 2024 får man numera ca. 20 % mindre choklad än tidigare för samma peng.

Enligt näringsrekommendationer bör inte mer än 10 % av dagens energi komma från tillsatt socker. Tandläkarens rekommendation skulle kanske vara mindre än 5%. De 10 procenten motsvarar ca. 50 gram socker, som du får från mindre än 100 gram godis. En normalstor påse godis ger ca. hälften av dagens energi.

< Tillbaka till kalender 2025