Vi lyckades!
Tanja Varalahti
Tietoista kehon, mielen- ja painonhallintaa
Olin reilu kolme vuotta sitten tilanteessa, jossa entinen liikunnallinen ja tanssia harrastava nainen oli muuttunut fyysisesti ja henkisesti. Olen tuskaillut pahenevien selkä- ja alaraaja vaivojeni vuoksi melkein kolmekymmentä vuotta (rangan hermojuuriahtaumasairaus). Viiden leikkausoperaation jälkeen toiveissani on ollut kivuttomampi elämä, mutta valitettavasti kerta toisensa jälkeen olen joutunut toteamaan, ettei selän- ja alaraajojen hermokipu jätä minua rauhaan.
Liikunnasta saatu ilo vaihtui pikkuhiljaa staattiseen selviytymiseen ja kroonisen kivun takia paino alkoi kohota. Silloisen leikkauksen jälkeisen kuntoutumiseni aikana löysin pölyttyneen vahvuuteni – tein päätöksen elämäntapamuutoksesta, joka on ollut yksi tärkeimmistä itselleni tekemistäni lupauksista. Paikallislehdestä löysin Cambridge Ohjelman esittelytilaisuuden ja ilmoittauduin mukaan. Kuljin noina aikoina leikkauksen jälkeen rollaattorilla ja talvipakkasella kävelin vaivalloisesti Cambridge Ohjelman esittelytilaisuuteen. Valmentajani Leena Niittynen palautti mieliini oikeanlaisen ruokavalion merkityksen ja aloin noudattaa ohjelmaa tavoitteena terveellisempi elämä.
Vähitellen huomasin, että terveellinen elämä on löytänyt paikkansa minuudessani ja aloin ymmärtää elimistöni toimintaa paremmin. Viisi Cambridge Ohjelman eri painonpudotustasoa sujui hyvin ja vajaan puolentoista vuoden aikana ympäriltäni katosi yhteensä 50 kiloa massaa!
Saavutetun painon eli painonhallinnan ylläpitäminen alku meni sujuvasti, mutta toisen vuoden loppupäässä kohtasin painonhallintavaiheessani haasteita. Tämä johtui siitä, kun kroonisen selkä- ja alaraajaongelmieni lisäksi myös niskani alkoi kipuilla, ja huomasin penkovani jälleen ruokavarastoja niin kuin kolme vuotta sitten. Estääkseni vanhojen tapojeni noidankehään syöksymistä, minun oli pysähdyttävä, sillä sain tietooni, että minulla olisi edessä jälleen leikkaus.
Niskan hermojuuriahtaumaleikkauksen jälkeen minun oli palautettava mieliini faktatietoa siitä, että kipu toimii ikään kuin ärsykkeenä stimuloimalla aivoja etsimään jotain huonoon oloon tasapainottavaa ja mieltä kohottavaa tyydytystä. Kipu rajoittaa arkea, aiheuttaa syrjäänvetäytymistä ja tylsistymistä, jolloin syöminen houkuttelee. Heikkoina hetkinä mietin, että minun on huolehdittava itsestäni ja palautettava mieliin ihmisen perustarpeet. Eliminoin vanhat tavat pysähtymällä kuuntelemaan elimistöäni ja pitämällä sen kanssa ”kehityskeskusteluja”. Kyselin itseltäni; pystynkö keventämään työn- ja arjen kuormitustasoa, nukunko hyvin, voinko kivusta huolimatta harrastaa jotain liikuntaa, voisinko siirtää ajatukseni johonkin muuhun kuin kipuun, voisinko keskittyä enemmän niihin asioihin, joita pidän elämässäni tärkeänä, mitä voisin tehdä voidakseni paremmin?
Leikkausoperaatioita läpikäyneenä tärkeiksi rentoutus- ja palauttaviksi hoitomenetelmiksi muotoutui avanto sekä piikkimattohoito. Erilaisten liikuntamuotojen kokeilujeni jälkeen mielekkäimmiksi kuntouttaviksi lajeiksi löytyivät vesiliikunta ja jooga. Itse näen, että Cambridge Ohjelman lisäksi jooga on ollut keskeisessä roolissa koko elämäntapamuutokseni onnistumisessa. Jooga on ihmistä kokonaisvaltaisesti huomioonottava laji, jossa koko elimistö on mukana mielen hallinnasta ravitsemukseen ja kehon palautumiseen. Joogassa on upeaa, että siitä löytyy erilaisia tyylilajeja lempeästä voimakkaampaan, joita voin hyödyntää kropan kiputilanteen mukaan. Jopa tietoisesti toteutettu hengittäminen ja meditointi on keholle hyväksi! Yksinkertaisuudessaan elämäntapamuutos on loppuelämän haaste, jossa tehdään terveystekoja oman hyvinvoinnin edistämiseksi. Yksi iso terveystekoni oli ilmoittautua joogaohjaaja koulutukseen tarkoituksenani edistää ja ylläpitää omaa terveyttä, mutta mahdollisesti auttaa myös muita oivaltamaan terveellisiä elämäntapoja omalla joogapolulla (RTY-500).
Kiitos kannustavalle valmentajalleni Leena Niittyselle ja kiitos kaikille osallisille, jotka olette jakaneet tämän kokemuksen kanssani. Erityiskiitokset ansaitsee rakas mieheni, joka kärsivällisesti on ollut tukena koko elämäntapamuutokseni prosessissa. Näin viisikymppisenä en voisi olla onnellisempi, sillä pitkän suhteemme jälkeen menimme juuri vihille – koskaan ei ole liian myöhäistä muuttaa elämän suuntaa, tehdä itselle oikeita valintoja ja hoitaa terveyttä- sekä hyvinvointiaan kokonaisvaltaisesti <3
Eläköön tasapainoinen elämä! Tanja Varalahti 50 vuotta / – 50 kg (ent. Tanja Haverinen).