Vi lyckades!

Sanna Manninen

Namn: Sanna Manninen

Startvikt: 101kg

Nuvarande vikt: 85kg

Supporter: Outi Kolehmainen

En enää halunnut olla pieni ja pyörä pallero, joka pukeutuu kokoon 58. Se johtui siitä, että heikkoja hetkiä oli aivan liikaa, tein mitä huvitti, eikä se tuntunut enää hyvältä. Mieliteot lohduttivat hetken, mutta veivät ojasta allikkoon.

Olin käynyt läpi pitkät ja tuskalliset vuodet nivelkipujen kanssa. Viimein pääsin leikkaukseen, jossa molempien polvien nivelet vaihdettiin. Laitoin leikkaukseen paljon toivoa. Odotin, että kohta pääsen ulos liikkumaan, kävelemään, pyöräilemään, uimaan ja tanssimaan. Mutta se ei mennyt niin. Leikkaus ei riittänyt, olin huonossa kunnossa ja paino niin tapissa kuin olla voi, mutta enhän minä uskaltanut mennä enää puntarille. Kun ylipaino ja huono kunto olivat jatkuvasti mielessä, ahdisti, hävetti, ärsytti, en pitänyt itsestäni enkä siitä, etten ollut tehnyt asialle mitään pitkään aikaan. Odotin, että pääsisin oikeaan moodiin. En halunnut ymmärtää enkä kertoa itselleni, että pitää toimia eikä odottaa, että kaikki tapahtuisi itsestään ajatuksen voimalla.

Eräänä iltana selailin nettiä, menin Cambridgen sivuille ja tutkiskelin ohjelmaa. Siltä istumalta tein yhteydenottopyynnön. Outi soitti, aika sovittiin ja olin valmis, ainakin melkein. Tavattiin, sain tietoa ja samalla pyyhkiytyi pois mielikuva ohjelmasta, että se olisi kallis, pelkkiä pirtelöitä ja ettei minusta olisi siihen.  Ajattelin ensin, että en kerro tästä kenellekään.  En työkavereille, enkä edes miehelleni, joka työskentelee kaukana. Hän näkee sitten ja varmasti ilahtuu, jos onnistun.  Tämä on oma pikku salaisuuteni. kunnes…

Aloitin lyhytohjelman ja nautin heti joka päivästä. Siitä, että olin saanut tehtyä päätöksen, ateriat maistuivat hyvälle ja laihduin päivä päivältä, neljässä viikossa kahdeksan kiloa!  Hittolainen, kun tuntui hyvältä ja ohjelma toimi. Hupsista, yhtäkkiä huomasin, etten ollut katsonut jääkaappiin kahteen viikkoon, kun ei ollut tarvinnut käydä kaupassa. Selvää säästöäkin syntyi. Valmentaja tuki minua ja minä itse tsemppasin itseäni aivan täysillä. Se oli ja on edelleen tosi tärkeää. En ollut ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, sillä olin pudottanut painoa aiemminkin, mutta tämä ohjelma oli selkeä, helppo ja nopea. Juuri sitä mitä minä tarvitsin. Malttamattomana ihmisenä pidän enemmän päämäärästä kuin matkasta. Siinä minulla on vielä oppimista. Tiedostan kyllä, että ikävätkin asiat on tehtävä mieluummin hyvän kautta, kunnes minuutit salilla muuttuvat mukaviksi, metrit mahtaviksi ja kalorit kavereiksi. Askel kerrallaan. 

Olin innoissani pitkästä aikaa ja eipä aikaakaan, kun kerroin salaisuuteni kaikille. Tarjosin aterioita myös kavereilleni ja otin mukaan kyläreissuille. Hekin pitivät niistä. Cambridgen ananasmehua juotiin iloisesti iltaisin punaviinin sijaan, ainakin sillä kertaa. Vannoin ohjelman nimiin niin, että eipä tarvinnut kauaa pohdiskella, kun sain mahdollisuuden opiskelemaan lisää Cambridgen menetelmiä, ensin neuvojaksi ja nyt parhaillaan ohjaajaksi ja tulevaisuudessa valmentajaksi. Onhan minulla ylipainosta ja siihen liittyvistä asioista kovasti kokemusta ja myös tietoa, miltä se tuntuu niin henkisesti kuin fyysisesti ja kuinka noidankehästä voi ja kannattaa päästä eroon, kuinka tehdä niskalenkki itsestä ja saada aivot oikeaan asentoon. Yksin se on vaikeampaa.

Ajat muuttuvat ja asiat kehittyvät, nimittäin mukaan painonpudotukseen voi lähteä myös etäyhteydellä, verkon välityksellä ihan mistä päin Suomea tai vaikka maailman ääristä. Koronan aikana etäyhteydet tulivat osaksi tätä päivää, se on myös työtapa, josta pidän. Joskus on helpompaa olla yhteydessä omista ympyröistä, uskaltaa paremmin ja keskustelut monesti sitä myötä antoisampia. Jos asia on uusi eikä ole aiempaa kokemusta niin neuvotaan ja opastetaan niin, että taatusti onnistuu. 

Vähitellen osaaminen ja tietämys ravinnosta ja sen määristä on syventynyt.  Minun ajattelutapa on muuttunut siitä, miten kehoa kannattaa ravita ja millaisilla määrillä, rennolla otteella kuitenkin. Ohjelmia on useampia ja välillä voi pitää taukoa. Minun tauko alkaa ensi kesänä, mitä nyt välillä vietetään ystävän synttäreitä.  Vaikka olen edelleen matkalla ja kymppi pois ohjelma menossa, voin hyvin, paljon paremmin. Liikun, käyn salilla, uimassa ja kun kesä tulee, silloin viimeistään tanssin.

Tillbaka