Vi lyckades!

Marjut Tenlén

Namn: Marjut Tenlén

Startvikt: 124kg

Nuvarande vikt: 83kg

Supporter:

Mikä sai sinut aloittamaan laihdutuksen?

Painavin syy laihdutuksen aloitukseen oli isosti heikentynyt, romahtanut työkunto.

Alkuvuodesta -22 sain lääkäriltä pysäyttävän diagnoosin (tähän mennessä olin jo kärvistellyt monta kuukautta) 3 rasitusmurtumaa nilkan alueella!

Työskentelen yrittäjänä ravintola-alalla, päivät ovat pitkiä ja pääasiassa jalkojen päällä. Ylipainoa oli reilusti, joka kuormitti lisää jalkoja.

Kotona kaverina kyynärsauvat ja 7 päinen koiralauma. Levon jälkeen jalka ei kestänyt varaamista, monet aamut kyyneleet poskilla tuli lähdettyä töihin ja mietin, että mikä aamu on se tilanne, että pääsen eteenpäin vain kontaten.

Kunnes eräänä toukokuisena viikonloppuna päätin, että nyt jotain on tehtävä. Muuten on kohta edessä työkyvyttömyys! Ja näin yrittäjän näkökulmasta se ei ollut vaihtoehto.

Tiesin ystäväni vuosia sitten pudottaneen painoa Cambridge:n avulla. Siispä Google auki, lähintä Cambridge valmentajaa metsästämään ja aika ensimmäiselle tapaamiselle tuli varattua heti maanantaille.

Millaisena koit Cambridge laihdutuksen?

Koska arki työn ja koirien takia on todella hektistä oli Cambridge ateriakorvikkeineen minulle parhaiten sopiva valinta.

Töissä ei aina kerkeä pitämään taukoja ja tuli närpittyä milloin mitäkin. Lisäksi olin koukuttanut itseni energiajuomiin.

Cambridge patukoista ja valmiista suklaajuomasta tuli hetkessä omia lemppareita. Kiireenkin keskellä oli mahdollista hoitaa ruokailut korvikkeilla, sen sijaan, että olis ohimennen syöny vaikka pizzaa.

Energiatasot oli vähissä, eikä kotona sillä hetkellä riittänyt enää energiaa ruuan valmistukseen, ateriakorvikeet oli minun päivien pelastus! Ja on niitä toki edelleen, varsinkin kiireisinä viikonloppuina. Patukat kulkee helposti mukana.

Aloitin Tasolta 1, edeten tasolle 1+ jne. Kun ohjelma eteni vaiheeseen, jossa päivään lisättiin yksi ”oikea ruoka” oli palapelin kokoamisen aika. Piti tarkkaan suunnitella miten mahdutan ruuanlaiton hektiseen arkeeni ja alkuun suosinkin paljon pakastamisen kestäviä ruokia. Valmistin n. 5-10 ruoka-annosta kerralla, erilaisia toki. Niistä suurin osa päätyi pakkaseen ja näin oli taas viikon ruuat valmiina.

Jos olet laihdutttanu aikaisemmin, miten Cambridge mielestäsi eroaa aikaisemmista laihdutuksista?

Olen laihduttanut aiemmin useita ja useita kertoja. Aikoinaan laskin Painonvartijoiden pisteitä, muutamaankin kertaan. Jokusen kerran olen ollut myös superdieetillä ymv. Nämä yleensä kaatui siihen, että ruokien valmistamiseen kului liikaa aikaa, koska kaikki piti laittaa aina vaa’an kautta.

Cambridgella tämä ei ollut niin tarkkaa. Cambridgella opeteltiin rytmittämään ruokailuja paremmin eikä tehty ruuan valmistamisesta liian monimutkaista/hankalaa/aikaa vievää. Tuloksia tuli silti ja paino tippuikin reippaasti.

Aiemmilla laihdutuskerroilla paino on tippunut paljon paljon maltillisemmin, joka on myös syönyt motivaatiota.

Pudotustahti cambridgella oli enemmän kuin osasin ikinä edes odottaa. Mutta olen siitä erittäin kiitollinen, koska terveydellisistä syistä painoa piti saada alas reilusti ja mielellään alkuun myös rivakasti, jotta ylikuormaa jaloilta saisi pienemmäksi.

Mitä hyötyä sinulle on ollut laihdutuksestasi?

Olen päässyt eroon kovista kipulääkkeistä.

Minulla on jälleen energiaa, vielä työpäivän jälkeenkin.

Olen myös löytänyt tieni takaisin Spinning pyörän selkään.

Koiranäyttelyharrastus sujuu nykyään myös ilman kipuja.

Olen ’aina’ ollut ylipainoinen, mikä on syönyt myös itsetuntoa isosti. Sekin on nyt painonpudotuksen myötä parantunut myös reilusti ja ihan itsestään.

Enää ei myöskään kiukuta katsoa itseään peilistä, vaikka kameran ystävä en ole silti edelleenkään.

Millä tavalla elämäsi on toisenlaista nyt laihdutuksen jälkeen?

Elämä on laihdutuksen myötä kaikilta osin helpompaa.

Päivittäiset kivut on poissa.

Tapahtuiko laihdutuksen aikana, sitä ennen tai sen jälkeen jotain yllättävää, eli jotain, jota et osannut odottaa?

En osannut odottaa näinkin nopeita tuloksia. Noudatin ’orjallisesti’ valmentajaltani saatuja ohjeita. Pl. ystäväni häät kesällä, juhannus ja mitä näitä nyt olikaan. Paluu takaisin ruotuun, arkeen tapahtui aina heti juhlienkin jälkeen.

Lähdin liikkeelle maltillisella tavoitteella. Olin skeptinen, myönnän. Mutta meikäläiseltä löytyy kyllä sen verran luonnetta ja periksiantamattomuutta, että jotain kun päätän ni se myös viedään maaliin asti, keinolla millä hyvänsä!

”Olis siistii painaa alle 100kg”. Ja näin tavoitteeksi asetettiin -25kg vuoden -22 loppuun mennessä. Ajatuksena aika toukokuusta-vuoden loppuun kuulosti heti alkuun järisyttävän pitkältä.

-25kg saavutettiin jo elokuussa -22! Käsittämätöntä, mutta totta. No mitäs sitte? Uus tavoite -30kg kokonaispudotus. Johon ystäväni totesi, ”Olen kyllä aivan varma, että et tyydy vielä tuohonkaan”. Näinhän se oli. -40kg kokonaispudotus saavutettiin ensimmäisen kerran marraskuun lopulla, kyllä! 6,5kk aloituksesta ja vaaka näytti -41,8kg!

No sittenpä tuli joulut ym ja ote lähti hieman lipsumaan. Nyt tässä on viimiset kuukaudet seilattu hieman edes takas kilo sinne, toinen tänne. Tavoitteeseen olisi vielä muutama kilo matkaa ja olen ne päättänyt vielä rutistaa, mutta asian kanssa ei ole kiire.

Tässä on opeteltu paljon uutta. Opeteltu rytmittämään vuorokausi uudestaan, syömään säännöllisesti järkevän kokoisia ruoka-annoksia ja ennen kaikkea korvattu tolkuton energiajuoman kulutus vedellä.

Oon lähteny kokeilemaan uusia makuja, löytänyt paljon uusia lemppareita, ruoka-aineita joista en olisi voinut uskoakaan pitäväni. Myös kokkaaminen ja uusien reseptien testailu kotona on jälleen mukavaa.

Olen myös oppinut uudestaan tarkastelemaan tuotteiden ravintosisältöjä ja tekemään paljon fiksumpia valintoja ruokakaupassa. Olen myös itsestäni oppinut sen, että ne herkut kannattaa usein ennemmin jättää kauppaan, kuin kantaa kotiin. Ei niitä kotona kukaan muukaan syö, joten on pienempi kiusaus kun kaapit ei notku herkkuja.

Ja kyllä syön Pizzaa edelleen, mutta huomattavasti harvemmin kuin vielä vuosi sitten.
Cambridge -matkaani on nyt takana lähes vuosi, päivääkään en vaihtaisi pois.

Tillbaka