Vi lyckades!

Arja Rantala

Namn: Arja Rantala

Startvikt: 92kg

Nuvarande vikt: 71kg

Supporter: Sanna Tervonen

Mikä sai sinut aloittamaan laihdutuksen? 
Sain syksyllä 2018 mieheltäni 40 -vuotislahjaksi Polarin sykemittarin. Innoissani testasin heti oman kuntoni, joka oli vielä 20 vuotta siten ollut erinomainen silloisten Polarin mittareiden mukaan. Nyt Polar-kuntotesti näytti minulle juuri ja juuri matalaa kuntoa ylemmän pykälän: Tyydyttävä. Järkytyin. Harrastin liikuntaa; kävin salilla, lenkkeilin. Painoa oli kuitenkin 20 kg liikaa ja olin painoindeksin mukaan merkittävästi lihava. Kilpirauhasen vajaatoiminta on ollut sairautena minulla 15 vuotta ja arvot olivat myös tuona kesänä pielessä, johtuen lääkityksen laskemisesta. Thyroxin -lääkitystä alettiin nostaa lääkärin seurannassa ja samalla päätin, että minä laihdutan pois ylimääräiset 20 kg. Olin yrittänyt keväällä 2018 jo saada painoa itse pois, mutta se ei ollut onnistunut, johtuen juurikin kilpirauhasarvoistani. Päätin, että nyt tarvitsen apua laihdutusvalmennuksesta. Löin jopa vetoa mieheni kanssa, saisinko pudotettua kilot pois. Lisäksi tavoitteenani oli yhdistää juoksukunnon koheneminen laihduttamiseen ja tietysti huolehtia, että terveys pysyy koko ajan hyvällä tolalla ja kilpirauhaset eivät säikähdä. Haasteellinen, mutta kutkuttava tilanne. Miten saisin pudotettua painon niin, että kilot lähtevät rasvoista, ja saisin myös lihasmassaa kasvatettua? Onnistuisiko tällainen Cambridgellä? Sanna on valmentajana topakka ja osasi välittömästi kysyä hyvän kysymyksen: Mitä itse ajattelet, miksi sinä olet lihonut? Heti ihon alle suuntaava kysymys. Annosmäärät olivat tietenkin se suurin syy, koska työ on minulla nykyään istumatyötä ja työmatkat kuljen autolla.

Millaisena koit Cambridge laihdutuksen?
Koin laihdutusvalmennuksessa mukana olon hyvänä. Ensimmäisen viikon olin tasolla 1 ja sain pudotettua 4.7 kg. Tämä innosti valtavasti, mutta siirryin välittömästi seuraavalle tasolle, jolla olin viikon ja niin edelleen. Tällä hetkellä olen tasolla 5. Olen käynyt valmentajalla 2-3 viikon välein ja tämä on mielestäni tärkein onnistumisen elementti. Olen seurannut samalla myös kehon koostumustani työpaikkani liikuntaneuvojan luona. Olen käynyt inBody – mittauksissa noin 3 kk välein ja toden totta; laihdutus on tapahtunut juuriin niin kuin tarkoitus olikin. Kilot ovat lähteneet rasvoista ja nesteistä ja olen onnistunut myös kasvattamaan lihasmassaa. Liikunnan mukana pitäminen koko laihdutuksen ajan lukuunottamatta viikkoa 1 on minulle ollut todella tärkeää. Valmentajan tuki on tärkeintä tässä laihduttamisessa. Sanna on kannustanut ja kysynyt tärkeitä kysymyksiä. Hän on valmentajana juuri sellainen, joka kannustaa, mutta joka osaa myös kriittisesti tarkastella laihduttajan taivalta. Olen nyt juurikin normaalipainon yläpuolella. Tulen käymään valmentajan luona punnituksessa seuraavat 2 vuotta kuukauden välein.

Jos olet laihduttanu aikaisemmin, miten Cambridge laihdutus eroaa aikaisemmista? 
Olen laihduttanut vuonna 2010 Cambridgellä 10 kiloa. Tuolloin laihdutettiin kilot pois pelkästään tasolla 1. Nykyinen eroaa taso-ohjelmissa ja on mielestäni erinomaista, koska laihduttaessa siirrytään ateriankorvikkeista normaaliin, ravitsemussuositusten mukaiseen ruokailuun ja ateriarytmi tulee laihdutuksen aikana normaaliksi. Näin toimien laihdutustulokset ovat varmasti lopputuloksen kannalta pysyvämpiä. En ole viime kuukausien aikana edes ajatellut, että olisin millään laihdutuskuurilla. Tämänlainen laihdutusvalmennus on hyvin suunniteltu ja tukee laihduttajien lopputulosta hyvin. 

Mitä hyötyä sinulle on ollut laihdutuksestasi?
Juoksukuntoni on kasvanut valtavasti. En kuorsaa enää. Olen vähemmän ärtynyt kotona. En tarvitse päiväunia. Lihasmassani on kasvanut. Rasvaprosenttini on pienentynyt. Polvikipu on hävinnyt, pystyn tekemään laadukkaampia kyykkyjä Body pumpissa. Elämänlaatu on parantunut. Kokonaisvaltainen hyvinvointi kasvanut. Olen tyytyväisempi nainen, vaimo ja äiti.

Millä tavalla elämäsi on toisenlaista nyt laihdutuksen jälkeen?
Elämä on kaikin tavoin helpompaa. Juoksen nopeammin kuin ikinä, olen 40 – vuotiaana elämäni parhaimmassa kunnossa. Odotan innolla sitä, että saan pidettyä laihdutustulokseni.

Tapahtuiko laihdutuksen aikana, sitä ennen tai sen jälkeen jotain, jota et osannut odottaa?
En osannut odottaa, että kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastava onnistuu laihduttamaan ja pitämään kilot pois. En osannut odottaa sitäkään, että motivaatio säilyy näin hyvää. Tulokset motivoivat. Vaikka painonpudotus ei ole ollut suoraviivaista ja niitä tasannevaiheita on ollut, niin kehon koostumuksessa on koko ajan tapahtunut edistymistä.

Tillbaka